Έχεις κουραστεί από τα μέτρα για τον κορονοϊό, όπως όλοι μας. Θέλεις να κάνεις τα ταξιδάκια σου, τα μπάνια σου και είναι απόλυτα λογικό. Θα πρέπει όμως να κάνεις λίγη υπομονή ακόμα, γιατί και το καλοκαίρι του 2021 θα βρίσκονται σε ισχύ αυστηρά μέτρα για τα ταξίδια. Οπότε, τι χρειάζεται για να ταξιδέψω με πλοίο σήμερα; 

Το ταξίδι με πλοίο είναι, κλασικά, από τις πρώτες επιλογές και φέτος. Και ποιος δεν έχει βγάλει Instagram story από το καράβι… Αλλά τι χαρτί χρειάζεται για να ταξιδέψεις με πλοίο και τι πρέπει να ξέρεις, πριν ξεκινήσεις; Και πώς θα γίνεται η μεταφορά αυτοκινήτου με πλοίο; Έχουμε συγκεντρώσει για σένα όλες τις πληροφορίες που πρέπει να ξέρεις. 

 Ταξίδι με πλοίο: Τα 5 πράγματα που χρειάζεσαι για να ταξιδέψεις! 

 Φέτος, όπως και πέρυσι το καλοκαίρι, ακολουθούμε αυστηρά μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να παραμείνουμε όλοι υγιείς. Οπότε, τι χρειάζεται για να ταξιδέψω με πλοίο σήμερα; 

#1 Το εισιτήριό σου! 

 Όπως πάντα, χρειάζεσαι το ακτοπλοϊκό σου εισιτήριο σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Το πλήρωμα θα το ελέγξει, μαζί με ό,τι άλλο χρειαστείς για την επιβίβασή σου.  

? Σου προτείνουμε να βρίσκεσαι ήδη στο λιμάνι, τουλάχιστον μισή ή μια ώρα πριν την αναχώρηση! Με τα αυξημένα μέτρα προστασίας, η επιβίβαση παίρνει περισσότερο χρόνο από πριν. 

#2 Την ταυτότητά σου 

 Αυτονόητο, έτσι; Κι όμως, επειδή έχουμε ένα μυαλό χειμώνα – καλοκαίρι, μερικές φορές το ξεχνάμε. Τοποθέτησε το εισιτήριο και την ταυτότητά σου στο ίδιο σημείο, αν πιστεύεις ότι αυτό θα σε βοηθήσει να τα θυμηθείς! 

Φυσικά, την ταυτότητα πρέπει πάντα να την έχεις μαζί σου, ακόμα κι αν πας σε καλοκαιρινό προορισμό με το αυτοκίνητο και όχι με το πλοίο. 

 #3 Τη μάσκα σου 

 Πλέον, δεν πηγαίνουμε πουθενά χωρίς τις μάσκες μας. Αλλά τι μάσκα χρειάζεται για να ταξιδέψεις με πλοίο; Σε γενικές γραμμές, δέχονται όλους τους τύπους μασκών, υφασμάτινες, πλενόμενες, μιας χρήσης, διπλές μάσκες, μάσκες τύπου FFP2 ή KN95 και τα συναφή.  

Φρόντισε να έχεις πάνω σου και δεύτερη μάσκα για back upσε περίπτωση που η πρώτη βραχεί ή λερωθεί. Θα χρειαστεί να φοράς τη μάσκα σου κατά την επιβίβαση, αλλά και στο ταξίδι! 

#4 Τη «Δήλωση Υγείας Επιβατών» συμπληρωμένη 

 Αναρωτιέσαι τι χαρτί χρειάζεται για να ταξιδέψεις με πλοίο; Η «Δήλωση Υγείας Επιβατών» είναι ένα νέο έντυπο του Υπουργείου Ναυτιλίας. Ουσιαστικά, το χαρτί αυτό είναι ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο σχετίζεται με τυχόν επαφές σου με άτομα που νοσούν από κορονοϊό 

Επίσης, περιλαμβάνει τα στοιχεία σου και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας για τις επόμενες 14 μέρες μετά την αποβίβαση. Φυσικά, αυτό είναι για να ενημερωθείς για κάποιο κρούσμα, σε περίπτωση που υπάρξει! Πρέπει να έχεις εκτυπώσει και συμπληρώσει τη Δήλωση Υγείας, πριν την επιβίβαση στο πλοίο. 

Μπορείς να δεις το υπόδειγμα της Δήλωσης Υγείας από το Υπουργείο Ναυτιλίας εδώ. 

#5 Αρνητικό test για Covid ή πιστοποιητικό εμβολιασμού 

 Ένα απαραίτητο πράγμα που χρειάζεσαι για ταξίδι με πλοίο σήμερα, είναι και κάποιου είδους βεβαίωση ότι δεν νοσείς από CovidΜέσα στο χαρτί που πρέπει να έχεις μαζί σου, δηλαδή τη Δήλωση Υγείας, υπάρχει και ερώτηση για το αν έχεις εμβολιαστεί ή έχεις κάνει τεστ κορονοϊού 

Συγκεκριμένα, η δήλωση θα σε ρωτήσει: 

  • Αν έχεις κάνει τις τελευταίες 72 ώρες μοριακό εργαστηριακό έλεγχο (PCR) για COVID-19 
  • Αν έχεις κάνει αυτή ή την προηγούμενη μέρα έλεγχο για COVID-19 με rapid test ή self test 
  • Αν έχεις εμβολιαστεί με όλες τις απαραίτητες δόσεις για τον COVID-19 

Όπως είναι φυσικό, αν έχεις κάνει τεστ και έχει βγει θετικό, τότε θα σου απαγορεύσουν την επιβίβαση στο πλοίοΠάνω απ’ όλα, συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα και δεν θέτουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας και τους γύρω μας.  

Και βέβαια, μετά την επιβίβασή σου στο πλοίο, προσπάθησε να διατηρείς τις αποστάσεις ασφαλείας (1,5 μέτρο) και να έχεις το αντισηπτικό σου για να καθαρίζεις τα χέρια σου. 

 

Μεταφορά αυτοκινήτου με πλοίο: Τι αλλάζει φέτος; 

 Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι θα αλλάξει η διαδικασία για τη μεταφορά αυτοκινήτου με πλοίοΩς συνήθως, θα πρέπει να συμπεριλάβεις τη μεταφορά αυτοκινήτου καθώς κλείνεις τα ακτοπλοϊκά σου.  

Έπειτα, την ημέρα που είναι να πας ταξίδι με πλοίο, θα πρέπει να ακολουθήσεις τις οδηγίες του πληρώματος, προκειμένου να ανεβάσεις το αυτοκίνητο στο καράβι με ασφάλεια. 

Όσο για τη μεταφορά ασυνόδευτου αυτοκινήτου με πλοίο, τα πράγματα είναι επίσης απλά. Θα πρέπει να προσέξεις μόνο δύο πράγματα: 

  • Φρόντισε να φτάσεις νωρίς στο λιμάνι, ώστε το αυτοκίνητο να είναι από τα πρώτα που θα μπουν στο πλοίο. 
  • Μαζί με τα κλειδιά του αυτοκινήτου που θα δώσεις στον υπεύθυνο του πληρώματοςδώσε και τα στοιχεία του ατόμου που θα το παραλάβει, όταν φτάσει στον προορισμό του (όνομα, αριθμό ταυτότητας, τηλέφωνο). 

Θα πάρεις το αυτοκίνητό σου στο νησί; Πρόσεξε κι αυτό! 

 Τα νησιά δεν έχουν πάντα τόσο ομαλούς δρόμους, όσο οι πόλεις (εντάξει, μερικές φορές και στις πόλεις μπορεί να δεις παράξενα πράγματα). Αν πρόκειται να βγεις σε χωματόδρομο, ανώμαλο δρόμο με λακκούβες και τα συναφή, πρέπει να έχεις και την κατάλληλη ασφάλεια αυτοκινήτου 

Σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα να βάλεις στο συμβόλαιό σου Οδική Βοήθεια και Θραύση Κρυστάλλων. Ή ακόμα καλύτερα θα ήταν να έκανες μια Μικτή Ασφάλεια, για να αποζημιωθείς ακόμα κι αν το αυτοκίνητό σου πάθει ζημιά από δική σου αμέλεια.  

Τώρα ξέρεις τι χρειάζεται για να ταξιδέψεις με πλοίο σήμερα και τι να προσέξεις! Αν θέλεις να πάρεις το αμάξι σου μαζί, πρώτα μπες ΕΔΩ σύγκρινε δωρεάν περισσότερες από 25 ασφαλιστικές και διάλεξε την προσφορά που σε συμφέρει περισσότερο. Κλείσε online και πάρε το συμβόλαιο στο email σου! 

Πηγή: insurancemarket.gr