Ευχόμαστε να μη σας τύχει ποτέ, ωστόσο κάθε οδηγός είναι εκτεθειμένος σε πολλούς κινδύνους και κάποια στιγμή στατιστικά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχει κάποιο τροχαίο ατύχημα, από ένα απλό γδάρσιμο, μέχρι κάτι πολύ πιο σοβαρό. Καλό είναι λοιπόν να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και πως πρέπει να συμπεριφερθούμε σε περιπτώσεις όπως οι παρακάτω:

Τι κάνουμε σε ένα τροχαίο ατύχημα;

Βοηθήστε τους συνανθρώπους και την Τροχαία στο έργο της. Κρατήστε τα στοιχεία ταυτότητας αυτοπτών μαρτύρων, ή οποιαδήποτε στοιχεία μπορείτε όσων εγκαταλείπουν τον τόπο του ατυχήματος (φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά, αριθμό κυκλοφορίας, τύπο και χρώμα οχήματος κ.α.).

Αν τύχει και εμπλακείτε ή είστε μάρτυρας τροχαίου ατυχήματος, κρατήστε την ψυχραιμία σας. Σκεφθείτε καθαρά και μην προβείτε σε ηρωισμούς. Μπορεί να επιδεινώσετε μία ήδη κακή κατάσταση. Μην παρεκτρέπεστε με φωνές, ύβρεις ή χειροδικίες. Θα υποστείτε τις συνέπειες του Νόμου (η εξύβριση είναι ποινικό αδίκημα!).

Προειδοποιήστε τους υπόλοιπους οδηγούς που πλησιάζουν ότι έγινε ατύχημα.

Ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα (alarm) και τοποθετήστε το προειδοποιητικό τρίγωνο σε αρκετή απόσταση από τον τόπο του ατυχήματος. Εάν υπάρχει στροφή τοποθετήστε το προειδοποιητικό τρίγωνο πριν από την στροφή 15m εντός πόλεως και  περίπου 50m εάν είστε στην εθνική οδό.

Στείλτε κάποιον να προειδοποιεί τα διερχόμενα αυτοκίνητα για τον κίνδυνο. Να τους κάνει σήμα να ελαττώσουν ταχύτητα. Σε καμιά περίπτωση μην εγκαταλείψετε το όχημά σας χωρίς να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα. Μπορεί να σταθείτε η αιτία για ένα καινούργιο ατύχημα.

Αναλάβετε τη φροντίδα των τραυματιών. Δώστε τους τις πρώτες βοήθειες. Ειδοποιήστε σε κάθε περίπτωση την Τροχαία και αν χρειάζεται το ΕΚΑΒ. Κανείς δεν απαιτεί από εσάς να παρέχετε τη βοήθεια που θα προσέφερε ένας επαγγελματίας γιατρός.

Τις πρώτες βοήθειες καλό είναι να τις γνωρίζουν όλοι όσοι οδηγούν αυτοκίνητο.

Θυμηθείτε ότι δεν μετακινούμε τον βαριά τραυματισμένο και δεν βγάζουμε το κράνος από τον επιβαίνοντα δικύκλου. Η παρέμβασή μας δεν πρέπει να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα. Δηλαδή ΔΕΝ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑ εκτός αν η ζωή του είναι σε άμεσο κίνδυνο στο σημείο πού βρίσκεται. Στην περίπτωση αυτή ο καλύτερος τρόπος να τον μετακινήσετε είναι τον πιάσετε από τις μασχάλες ενώ συγχρόνως «κλειδώνετε» το κεφάλι του ανάμεσα από τα μπράτσα σας. Τον τραβάτε οπισθοχωρώντας σε ευθεία γραμμή, προς ασφαλές σημείο.

Μείνετε στον τόπο του ατυχήματος μέχρι να επιληφθεί η Τροχαία. Θυμηθείτε επίσης να καταγράψετε τα στοιχεία ταυτότητας του τραυματία και το νοσοκομείο που μεταφέρθηκε. Θα σας ζητηθούν από την ασφαλιστική σας εταιρία.

Σε περίπτωση που χτυπήσετε κάποιον και τον αφήσετε αβοήθητο έχετε ποινικές κυρώσεις.

Τι ορίζει ο Κ.Ο.Κ.

Αν συμβεί ένα οδικό τροχαίο ατύχημα ο οδηγός που εμπλέκεται σε αυτό θα πρέπει:
 • Να σταματήσει αμέσως στον τόπο του ατυχήματος, χωρίς όμως να δημιουργήσει πρόσθετους κινδύνους στην κυκλοφορία.
 • Να λάβει μέτρα κυκλοφοριακής ασφάλειας και να ειδοποιήσει την πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή.
 • Να ανταλλάξει τα στοιχεία της ταυτότητάς του, καθώς και κάθε χρήσιμη πληροφορία.
 • Σε περίπτωση μόνο υλικών ζημιών και όταν ο ζημιωθείς δεν είναι παρών, πρέπει μέσα σε 24 ώρες να τον ενημερώσει για όλες τις σχετικές πληροφορίες, με τον πιο κατάλληλο τρόπο ή μέσω του πλησιέστερου Αστυνομικού Τμήματος.

Αν από το τροχαίο ατύχημα προκλήθηκε θάνατος ή σωματική βλάβη, κάθε οδηγός και οποιοσδήποτε άλλος που ενεπλάκη θα πρέπει:

 • Να προσφέρει την αναγκαία βοήθεια και συμπαράσταση στους παθόντες.
 • Να ειδοποιήσει την πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή και να παραμείνει στον τόπο του ατυχήματος, έως ότου φθάσουν εκεί οι αρμόδιες αρχές.
 • Να εμποδίσει οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων (μετακίνηση οχημάτων, εξαρτημάτων κ.α) στον τόπο του ατυχήματος, που θα μπορούσε να δυσχεράνει το έργο της Αστυνομίας.
Καλέστε τη Φροντίδα Ατυχήματος της ασφαλιστικής σας εταιρίας. Με ένα απλό τηλεφώνημα ένας ειδικός συνεργάτης θα βρίσκεται δίπλα σας, για να σας προσφέρει τις υπηρεσίες του και να σας βοηθήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, όπως:
 • Να καλέσει την Τροχαία.
 • Να καταγράψει τα στοιχεία των εμπλεκομένων οδηγών, τυχόν μαρτύρων, τις συνθήκες του ατυχήματος και τη σήμανση των οδών.
 • Να φωτογραφήσει τις ζημίες των εμπλεκομένων οχημάτων και να κάνει την ακριβή περιγραφή τους.
 • Να σας βοηθήσει να συμπληρώσετε τη δήλωση ατυχήματος ή το έντυπο του φιλικού διακανονισμού.
 • Να αναλάβει να στείλει όλα τα συγκεντρωμένα στοιχεία όπως τη δήλωση ατυχήματος, το έντυπο του φιλικού διακανονισμού, τις φωτογραφίες κ.τ.λ. στην ασφαλιστική σας εταιρία.
 • Εάν σας ζητηθεί να υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση, πριν καταφθάσει η Φροντίδα Ατυχήματος, δεν το κάνετε πριν επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με τον ασφαλιστή σας. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν υποχρεώνεστε από τον Νόμο να υπογράψετε τέτοιου είδους δήλωση.

Επίσης, η Φροντίδα Ατυχήματος προσφέρει επιπλέον και τις παρακάτω παροχές:

 • Σε περίπτωση που είναι αδύνατη η επικοινωνία του ασφαλιζομένου με τους συγγενείς του για θέματα επείγουσας ανάγκης, η εταιρία αναλαμβάνει 24ωρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο να μεταβιβάζει τα μηνύματα σας προς τον προορισμό τους.
 • Σε περίπτωση που δεν καλέσετε τη Φροντίδα Ατυχήματος στον τόπο ατυχήματος, η εταιρία αναλαμβάνει τη φωτογράφηση, τη συμπλήρωση και την παραλαβή της δήλωσης ατυχήματος στο χώρο όπου βρίσκεται το όχημα (συνεργείο ή κατοικία), κατόπιν συνεννόησης με τον ασφαλιζόμενο.
Δεν είστε υποχρεωμένοι να καλέσετε την Τροχαία. Αποφασίστε μαζί με τον/τους άλλον/ους εμπλεκόμενους οδηγούς.

Η δική μας σύσταση:

 • Καλέστε σε κάθε περίπτωση την Τροχαία ή την Αστυνομία, ειδικά όταν υπάρχουν τραυματίες, όταν το κόστος των υλικών ζημιών είναι μεγάλο ή όταν νομίζετε πως θα έχετε προβλήματα με τον άλλο εμπλεκόμενο ή τους άλλους εμπλεκόμενους οδηγούς (π.χ. πιστεύετε πως ο άλλος οδηγός είναι μεθυσμένος ή δεν έχει δίπλωμα οδήγησης, κ.ά.). Όταν έρθει η Τροχαία μην ξεχάσετε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμο των αστυνομικών, το αστυνομικό τμήμα στο οποίο ανήκουν, για ενδεχόμενες ερωτήσεις και στοιχεία που ίσως προκύψουν αργότερα.
 • Επιβεβαιώστε τα εμπλεκόμενα οχήματα και οδηγούς.
 • Σε καμία περίπτωση μην αποχωρείτε από τον τόπο του ατυχήματος, χωρίς να έχετε έγγραφη επιβεβαίωση της εμπλοκής του άλλου οχήματος και του οδηγού του – έστω και σε ένα απλό φύλλο χαρτί.
Σας συνιστούμε να έχετε μαζί σας φωτογραφική μηχανή ή κινητό τηλέφωνο με φωτογραφική μηχανή, ούτως ώστε να φωτογραφίσετε τον τόπο του ατυχήματος . Καλό είναι να φωτογραφήσετε από όλες τις πλευρές του/των οχήματος/των. Επίσης, θα πρέπει να φωτογραφήσετε τη σήμανση του δρόμου, (π.χ. αν υπάρχει πινακίδα stop, αν γίνονται έργα επί της (εθνικής) οδού και γενικότερα κάθε είδους σήμανση).

Επικοινωνήστε άμεσα με την ασφαλιστική σας εταιρία ώστε να σας ενημερώσουν για τον τρόπο παραλαβής από αυτούς των φωτογραφιών.( e-mail, mms, cd).

Εάν εμπλακείτε σε ατύχημα που οφείλεται σε βλάβη του δρόμου (λακκούβες, κακοτεχνίες, έργα επί της οδού κ.λ.π.) καλέστε αμέσως την Αστυνομία για να καταγράψει το συμβάν και ζητήστε να καταγράψει και την υπάρχουσα ή όχι σήμανση των εκτελούντων έργων. Στη συνέχεια παραδώστε  αντίγραφο του δελτίου συμβάντος στον δικηγόρο, για να ενεργήσει ανάλογα, εναντίον του Δημοσίου (εθνικό δίκτυο), εναντίον της Νομαρχίας (επαρχιακό δίκτυο) και εναντίον του εργολάβου (εκτελούμενα έργα), προκειμένου να υπάρξει δικαστική απόφαση για την αποζημίωσή σας. Σημειωτέον ότι η Τροχαία, αν υπάρχουν μόνο υλικές ζημιές, συντάσσει ένα απλό δελτίο συμβάντος με ελάχιστες πληροφορίες. Γι’ αυτό θα πρέπει να επιμείνουμε να καταγραφούν πρόσθετες χρήσιμες λεπτομέρειες, όπως π.χ. οι πινακίδες σήμανσης, η λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών, η ύπαρξη παρανόμως παρκαρισμένων οχημάτων που περιορίζουν την ορατότητα ή εμποδίζουν την ομαλή κυκλοφορία. Αν υπάρχουν τραυματισμοί, θα πρέπει να δηλωθούν άμεσα, ακόμη και αν είναι ελαφροί.

Αν υπάρχουν μάρτυρες σημειώστε όλα τα στοιχεία τους και τον αριθμό κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Αν υπήρχαν αυτοκίνητα, των οποίων οι επιβαίνοντες είδαν τι συνέβη και δεν σταμάτησαν, καλό θα είναι να σημειώσετε τον αριθμό κυκλοφορίας τους.
Ενημερώστε την ασφαλιστική σας εταιρία, ώστε να συμπληρώσετε την υπεύθυνη δήλωση ατυχήματος (σε περιπτώσεις που δεν έχετε ενημερώσει την Φροντίδα Ατυχήματος).

Σε περίπτωση που δεν καλέσετε τη Φροντίδα Ατυχήματος της εταιρίας να έρθει στον τόπο του ατυχήματος, έχετε τη δυνατότητα να αναγγείλετε τη ζημιά εντός 8 ημερών από την ημέρα του συμβάντος στον ασφαλιστή σας ή στην ασφαλιστική σας εταιρία συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο δήλωσης ζημιάς, που θα σας προμηθεύσουν.

Το όχημα σας πρέπει να το ελέγξει πραγματογνώμονας πριν γίνει οποιαδήποτε επισκευή. Η ασφαλιστική εταιρία του υπαιτίου οδηγού θα πρέπει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να σας στείλει πραγματογνώμονα (σε περίπτωση φιλικού διακανονισμού η εταιρία σας – του ανυπαίτιου – στέλνει πραγματογνώμονα). Πριν προχωρήσετε στην επισκευή του αυτοκινήτου σας, καλό θα ήταν να έχει προσυμφωνηθεί το κόστος επισκευής μεταξύ συνεργείου και πραγματογνώμονα.
Σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος είναι καλύτερα να χρησιμοποιήστε το ειδικό έντυπο φιλικού διακανονισμού (δήλωσης ατυχήματος). Ο Φιλικός Διακανονισμός χρησιμοποιείται προς επιτάχυνση και απλοποίηση της διαδικασίας της αποζημίωσης, αποκλειστικά και μόνο των ζημιών υπέρ του αναίτιου ασφαλιζομένου και δεν αφορά ζημίες σε αντικείμενα (π.χ. περίφραξη οικίας κ.α.).

Συμπληρώστε τη φιλική δήλωση μαζί με τον άλλο εμπλεκόμενο, ακολουθήστε και απαντήστε στα ερωτήματα του εντύπου αλλά μην δηλώσετε υπαιτιότητα.

Επισημαίνεται ότι το κόστος αποκατάστασης των υλικών ζημιών δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 6.000 € και το ύψος των σωματικών βλαβών τα 2000€ ανά τραυματία (οδηγό και επιβάτες του αναίτιου οχήματος) και τα 6.000 συνολικά.

Επίσης, πρέπει να έχετε υπόψη σας τα εξής:

 • Το ατύχημα πρέπει να αφορά μόνο δύο οχήματα από ασφαλιστικές εταιρίες – ακόμα και από την ιδία – οι οποίες πρέπει να είναι εντεταγμένες στο σύστημα φιλικού διακανονισμού.
 • Το ατύχημα πρέπει να έγινε εντός της ελληνικής επικράτειας.
 • Το έντυπο φιλικής δήλωσης τροχαίου ατυχήματος πρέπει να έχει συμπληρωθεί και υπογραφεί και από τους δύο οδηγούς. Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει αυτό τη συγκεκριμένη στιγμή, μπορείτε να ζητήσετε να ενταχθεί στο σύστημα φιλικού διακανονισμού μετά από συνεννόηση των δύο ασφαλιστικών εταιριών.
 • Ακολουθήστε βήμα προς βήμα τις οδηγίες συμπλήρωσης του εντύπου της φιλικής δήλωσης (C.E.A.: Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφαλίσεων).

Συμβουλευτείτε πρώτα την ασφαλιστική σας εταιρία πριν κάνετε οποιαδήποτε δήλωση.

Σας συνιστούμε να μη δηλώσετε σε καμία περίπτωση πως προκαλέσατε το ατύχημα εσείς.  ΜΗΝ δηλώσετε πως είστε υπαίτιος, ούτε προφορικά, ούτε γραπτά (στη δήλωση ατυχήματος). Ακόμα και αν χρειασθεί να πληρώσετε πρόστιμο (παραβίαση του Κ.Ο.Κ.). Είναι γνωστό πως όταν κάποιος υποστεί ψυχολογικό σοκ (πράγμα το οποίο συμβαίνει μετά από ένα ατύχημα) δεν μπορεί να κρίνει και να σκεφτεί καθαρά με αποτέλεσμα να βγαίνει ζημιωμένος. Είναι καλύτερα να συμβουλεύεστε πρώτα την ασφαλιστική σας εταιρία προτού πράξετε ή πείτε οτιδήποτε. Εάν δεχτείτε πίεση από τρίτο καταφύγετε στην Τροχαία ή στη Φροντίδα Ατυχήματος. Εάν τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι αποδεκτό και σας πιέζουν, δηλώστε ότι αναλαμβάνετε την υποχρέωση να ενημερώσετε την ασφαλιστική σας εταιρεία και τίποτα άλλο.

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να καλέσετε οπωσδήποτε την Τροχαία. Πρέπει να καταγράψει το συμβάν. Παράλληλα καλέστε και τη Φροντίδα Ατυχήματος.

Απευθυνθείτε στο Επικουρικό Κεφάλαιο: Πανεπιστημίου 58, 10678 Αθήνα, τηλέφωνο: 210-3327400, Fax: 210-3327426-7. Το Επικουρικό Κεφάλαιο έχει ιδρυθεί με σκοπό την ασφαλιστική κάλυψη των οχημάτων για αποζημιώσεις που αφορούν ατυχήματα:

 •  μόνο με σωματικές βλάβες, οι οποίες προκλήθηκαν με από αγνώστων στοιχείων οχήματα,
 • που προκλήθηκαν από ανασφάλιστα οχήματα,
 • που προκλήθηκαν από οχήματα ασφαλισμένα σε εταιρίες, που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης ή έχουν ανακληθεί οι άδειές τους,
 • που προκλήθηκαν από πρόθεση του οδηγού του ζημιογόνου οχήματος.

Ενημερωθείτε από την ασφαλιστική σας εταιρία εάν έχετε κάλυψη για ζημίες από ανασφάλιστο όχημα στο συμβόλαιο σας.

Ρωτήστε για συνεργαζόμενα συνεργεία, τα οποία θα επισκευάσουν το όχημα σας χωρίς να πληρώσετε εσείς από την τσέπη σας. Θα υπογράψετε μία δήλωση (εκχώρηση δικαιώματος αποζημίωσης) και θα πληρωθούν κατευθείαν από την ασφαλιστική εταιρία. Χωρίς να χρειαστεί να εμπλακείτε εσείς. Ακόμη θα έρθουν σε συνεννόηση για την κοστολόγηση των ζημιών με τον πραγματογνώμονα της ασφαλιστικής εταιρίας.

Καλό είναι να συμβουλευόμαστε δικηγόρο. Αυτός θα μας καθοδηγήσει στις περιπτώσεις που τα πράγματα δεν εξελίσσονται ομαλά. Η εταιρία μας συνεργάζεται με μεγάλη δικηγορική εταιρία, η οποία θα σας δώσει κάθε πληροφορία που θα χρειαστείτε απλά με μία τηλεφωνική επικοινωνία.

Για να καταβληθεί οποιοδήποτε ποσό αποζημίωσης χρειάζεται να προσκομισθούν τα παρακάτω δικαιολογητικά για τον διακανονισμό, από τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου:
 • Πρωτότυπη άδεια κυκλοφορίας
 • Πρωτότυπα τιμολόγια
 • Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο
 • Α.Φ.Μ. και Δ.Ο.